top of page

Valitus Suomen Maahanmuuttoviraston pääjohtajalle, eduskunnan oikeusasiamiehelle ja Suomen oikeuskanslerille.

Writer: Initiative FoReDiInitiative FoReDi

Tänään Initiative FoReDi on jättänyt virallisen valituksen Suomen Maahanmuuttoviraston pääjohtajalle, eduskunnan oikeusasiamiehelle ja Suomen oikeuskanslerille siitä, että monet Venäjän kansalaiset ovat odottaneet päätöksiä kansainvälisen suojelun hakemuksistaan yli kaksi vuotta.


Alla on otteita valituksesta:


Suurin osa kansainvälisen suojelun hakemuksista jätettiin syyskuusta marraskuuhun 2022. Vuoden 2023 aikana osa hakijoista sai kutsuja haastatteluihin Suomen Maahanmuuttovirastolta, mutta jotkut eivät vieläkään ole saaneet päätöksiä eivätkä edes kutsuja ensimmäisiin haastatteluihin, vaikka hakemuksesta on kulunut jo yli 21 kuukautta.
Hakemusten käsittelyn viivytys rikkoo Suomen ulkomaalaislakia (30. huhtikuuta 2004, 301 § 98 a), jonka mukaan päätös on tehtävä 21 kuukauden kuluessa, vaikka hakijan alkuperämaassa on epävakaa tilanne.
Jo ollessaan turvapaikanhakijoita, ihmiset jatkoivat työnhakuja ja menivät opiskelemaan, ja noin neljännes heistä ei enää ollut turvapaikanhakijoita. Kuitenkin 1. syyskuuta 2024 alkaen lainsäädäntö muuttui, ja turvapaikanhakijoilta kiellettiin nyt työ- tai opiskeluluvan saamista, kunnes he saavat päätöksen asiastaan. Tämä uudistus pakottaa hakijat riippuvuuteen tilapäisen vastaanoton keskuksista, joissa elinolosuhteet ovat kaukana mukavasta ja vaikuttavat negatiivisesti ihmisten psykologiseen tilaan.
Suomen Maahanmuuttovirasto ohjautuu usein muodollisten kriteerien mukaan arvioidessaan uhkaa, jonka hakija voisi kohdata Venäjällä. Kuitenkin viime aikoina olemme usein törmänneet tapauksiin, joissa venäläisiä on vainottu Venäjän viranomaisten taholta maahanpaluun yhteydessä. Muodolliset syyt rikosasiain nostamiselle ovat esimerkiksi osallistuminen rauhanomaisiin ja LGBTQ+ mielenosoituksiin, kansainvälisten hyväntekeväisyysjärjestöjen rahoittaminen tai yhteistyö ihmisoikeusjärjestöjen kanssa, jotka Venäjällä on luokiteltu "kielletyiksi" ja "ääriliikkeiksi".

Kirjeen koko teksti suomeksi on saatavilla tämän julkaisun liitteessä.



Initiative FoReDi kehottaa suomalaisia viranomaisia puuttumaan lain määräämiin käsittelyaikojen viivytyksiin ja edistämään tasapainoista ja oikeudenmukaista kansainvälisen suojelun hakemusten arviointia Suomessa.

 
 
 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page