Lauantaina 29. kesäkuuta järjestettiin Helsinki Pride, johon osallistui perinteisesti vähintään 100 000 ihmistä.
Pride-kulkue alkoi puoliltapäivin Senaatintorilta, kesti yli kolme tuntia ja päättyi massajuhlaan Kaivopuistossa. Kulkueeseen osallistui lukuisia julkisia ja kaupallisia järjestöjä sekä ammattiliittoja, mukaan lukien Initiative FoReDi -järjestön edustajat.
Kuten tavallista, mukana oli myös hallituksen edustajia, mutta kaksi perussuomalaisten johtamaa ministeriötä kieltäytyi osallistumasta. Pääministeri Petteri Orpo ei myöskään osallistunut Prideen, mutta entinen pääministeri Sanna Marin oli läsnä. Hallituksen edustajat marssivat kulkueen kärjessä, heti SETAperässä — Suomen suurin ihmisoikeus- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava kansalaisjärjestö, joka viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan.
Tämän vuoden Priden keskeinen piirre oli Venäjältä Suomeen turvapaikkaa hakeneiden LGBT-ihmisten esitys. He olivat SETA
ryhmän takana ja marssivat aivan hallituksen ryhmän edellä. Esityksessä he kantoivat banderollia, jossa oli lainaus turvapaikkahakemuksen hylkäyspäätöksestä LGBT-parille ja repaleisia, likaantuneita sateenkaarilippuja. Esityksen osallistujilla oli mustelmia esittävä meikki. Lainaus oli seuraava:
"Maahanmuuttovirasto ei usko, että olisitte vaarassa Venäjällä."
"Halusimme näyttää vastakohdan siitä, mitä Maahanmuuttoviraston kielteisessä päätöksessä lukee, ja miltä todellisuudessa näytämme. Haluamme korostaa byrokratian ja todellisuuden välistä kontrastia ja osoittaa, että joskus byrokratia ei näe todellista tilannetta,”
— sanoi yksi esityksen osallistujista, aktivisti ja turvapaikanhakija Aleksandr Nesterov.
Asylumista evätty LGBT-pariskunta odottaa tällä hetkellä valituksen käsittelyä oikeudessa. He eivät osallistuneet itse esitykseen, mutta marssivat tukiryhmässä kantaen kylttejä.
“Ensinnäkin tämä voi olla viimeinen Pride-marssini, jos minut karkotetaan Venäjälle. Toiseksi haluamme todella näyttää ihmisille, jotka eivät tiedä, mitä Venäjällä tapahtuu, että LGBT-ihmisiä sorretaan siellä, ja Migri ei tee asialle mitään,”
— sanoi aktivisti Viktoria Tsvetkova, jonka lainaus Migrin päätöksestä käytettiin banderollissa esityksen järjestäjien toimesta.
SETA on pyytänyt Maahanmuuttovirastolta tietoa Venäjästä, johon Migri perustaa päätöksensä. SETAedustajan mukaan tämä tieto on vanhentunutta eikä heijasta maan todellista tilannetta. Ihmisoikeusjärjestö valmistelee nyt kirjettä Maahanmuuttovirastolle sekä raportteja Venäjän LGBT-ihmisten tilanteesta, jotka on koottu ihmisoikeusjärjestöjen toimesta.
"Vastustamme jyrkästi LGBT-ihmisille Venäjältä annettujen turvapaikkahakemusten hylkäämistä, ja kyseenalaistamme myös näiden kielteisten päätösten perustelut,”
— sanoi SETAhallituksen jäsen John Kay.
Comentarios